Nye æresmedlemmer i DNT Romsdal

Bjørg og Arne Vike ble utnevnt til æresmedlemmer i DNT Romsdal. Gaven var et bilde av Berit Barlaup i ARTi design, og har tittelen «Utsikt fra Hoem».
Bjørg og Arne Vike ble utnevnt til æresmedlemmer i DNT Romsdal. Gaven var et bilde av Berit Barlaup i ARTi design, og har tittelen «Utsikt fra Hoem». Foto: Maria Holo Leikarnes

På samling for DNT Romsdals  frivillige i Molde Rådhus 22. mai 2022, overrasket styret og administrasjonen til DNT Romsdal deltakerne med å utnevne to nye æresmedlemmer for lang og tro innsats for foreningen.  

DNT Romsdal har siden 1889 utnevnt kun 7 æresmedlemmer. Sverre Berg, Ragnar Fagerlie, Jørgen Dahle Nerland, Bjarne Ugelvik, Ottar Holen, Olga Hoemsnes og Jon Helge Indbjør. Alle disse har vært styreledere eller styremedlemmer. Nå ønsket styret og administrasjonen å utnevne to nye æresmedlemmer som har hatt en stor betydning for foreningen på en annen måte.  
 
16. november 1990 gikk ferga «Mardøla» sin siste tur i rutetrafikk på Eikesdalsvatnet. Arbeidet med vegen hadde tatt mange år og det var stor feiring da den var ferdig. Hoemsbu ble da liggende igjen uten transporttilbud for sine besøkende. 
 
Beliggenheten til Vike gjorde at det var naturlig å tenke transport derifra. DNT Romsdal (den gang Molde og Romsdals Turistforening) inngikk en avtale med familien Vike om båtskyss mellom Vike og Hoemsbu. Bjørg og Arne Vike drev gården og så ikke noe problem med å kombinere skyssen med gårdsarbeidet. De hadde allerede bidratt i flere år med å skysse fjellfolk som ned fra fjellet til Vike over til Hoemsbu. Fra 1991 ble tilbudet om båtskyss til Hoemsbu endret til å være kun fra Vike.  Siden den gang har flere tusen fjellvandrere og andre banket på døra og bedt om å bli fraktet over vannet. De siste årene har også barnebarnet Tor Arne bidratt som “skysskar”. Iløpet av de siste 30 årene har det vært over 10.000 overnattingsdøgn på Hoemsbu. Bjørg og Arne har stilt opp til alle døgnets tider. 
 
De minnes spesielt godt den gangen det var dronning Sonja som plutselig banket på døra og ble sittende lenge i stua deres før de skysset henne over. - Det var en stor overraskelse og svært hyggelig. Dronningen viste stor interessere for å bli bedre kjent med området vårt og vi ble sittende lenge å prate, kunne Bjørg Vike meddele under overrekkelsen av æresmedlemskapet. Det året kom det julehilsen fra dronning Sonja til folket på Vike. 
 
Som takk for den enorme innsatsen for foreningen over mange år, ble derfor Bjørg og Arne Vike utnevnt til æresmedlemmer på DNT Romsdal sin feiring av de frivillige nylig i Molde Rådhus. - Dette kom litt brått. Vi er utrolig takknemlige. Dette var stas og veldig overraskende, meddelte de to nyutnevnte æresmedlemmene til stående applaus fra forsamlingen. 
 
Uten familien Vike sin innsats er det svært tvilsomt at Hoemsbu hadde kunnet være en del av DNTs rutenett og hyttetilbud. Sammen har de gitt tusenvis av mennesker naturopplevelser for livet ved Eikesdalsvatnet.